Je hoort het wel vaker “even de batterij opladen” of het hoofd leegmaken. Iedere dag een luchtje scheppen en een frisse neus halen is goed voor je. Veel heb je eigenlijk helemaal niet nodig om jezelf op te laden. Ademen en Aarden. De grond onder je voeten voelen. Je lichaam in beweging brengen. Contact maken met de natuur. Zo eenvoudig is het!

Bewegen is goed voor lichaam en geest.

Wandelen

Een hoofd vol met gedachtes, emoties die daarbij komen kijken en gevoelens die ook een rol spelen. Het is de kunst om je hoofd niet over te laten lopen, en daarom is het belangrijk om regelmatig je hoofd leeg te maken. Wandelen is voor mij de allerbeste manier om mijn gedachten te ordenen en mijn hoofd leeg te maken. Sowieso is uit onderzoek gebleken dat bewegen heel goed is voor je mentale gesteldheid, naast dat het lichamelijk natuurlijk ook goed is. Dus: ga wandelen!

Onderweg wordt je getrakteerd op vogelgezang, warme zonnestralen op je huid, de geur van bloemen, vers gras, etherische oliën die de bomen afscheiden. Genieten van de kleine en grote dingen die de natuur te bieden heeft.

Ademhaling

Tijdens het wandelen kun je ook op je ademhaling letten. Hoe adem je? Hoog of laag? Diep of juist niet? Snel of langzaam? Concentreer je daar eens op.

Blote voeten

Heb je er ook wel eens aan gedacht om je schoenen uit te trekken en verder te wandelen op blote voeten? Ik weet zeker dat je verbaast zult zijn over deze ervaring. Ik ben zelf ook een echte koukleum en van vieze voeten moest ik al helemaal niets hebben. Toen ik een aantal jaren voor het eerst op blote voeten in de natuur ging wandelen was het echt een openbaring voor mij. De temperatuur onder mijn voeten voelen. De grond voelde zelfs warm aan en vies werden de voeten eigenlijk helemaal niet. Uren daarna voelde ik nog de tintelingen en sensaties onder mijn voeten.

(Bos)Badderen

Bosbaden (in het Japans Shinrin Yoku) brengt je ook helemaal in het moment en uit je hoofd. Maar heeft niet met baden of douchen te maken. Ik bedoel hier nu met badderen, even met je voetjes in een meertje of rivier gaan staan en voelen wat dit met je doet. Dit kan heel ontspannend werken en ontspanning zorgt er voor dat je je gedachten verzet en niet de hele tijd bezig bent in je hoofd. Daarna lekker de voeten afdrogen en met een verzorgende crème insmeren of masseren.

Gezellige mensen ontmoeten

Verbinden met andere mensen is erg belangrijk. We zijn sociale wezens en allemaal met elkaar verbonden. Het schept vaak een band als je dezelfde interesses hebt en van de natuur houdt. Op zo’n moment vergeet je dan alles wat er in je hoofd zit en door de positieve energie die je krijgt leegt je hoofd. Zo fijn!

Yoga beoefenen

Met yoga ga je de verbinding met jezelf aan. Door het beoefenen van houdingen kun je helemaal in jezelf “landen” en daar aanwezig zijn. Dit maakt ook dat je “uit je hoofd” gaat. Daarnaast is het fijn om meditatie momenten voor jezelf in te plannen en in stilte te gaan zitten. De natuur is hier bij uitstek een mooie plek voor.

Er zijn natuurlijk nog heel veel mogelijkheden om jezelf in de natuur op te laden en je hoofd leeg te maken. Daar ben ik ook nieuwsgierig naar. Als je het leuk vindt dan mag je het met me delen.

Met een aardige groet,

Linda